Gokceada-Zeytinli-koyu

Gökçeada Köyleri

Gökçeada belde ve köyleri

Gokceada-Ilce-Merkezi
Gokceada-Ilce-Merkezi

Gökçeada Merkez

Gökçeada’nın nüfus olarak en kalabalık yerleşim yeridir. İlçe merkezi Yenimahalle, Çınarlı Mahallesi, Kuzu Limanı Mahallesi, Cumhuriyet Mahallesi ve Fatih Mahallesi olmak üzere beş mahalleden oluşmaktadır. Burada eski ve yeni yerleşimden örnekler mevcuttur. Görülebilecek yerler arasında Çınarlı Mahallesi’nde bulunan Osmanlı mimari örneklerini taşıyan Merkez Camii ve ilçe merkezinin üç camisinden en büyüğü olan Fatih Camii bulunmaktadır. Biri Yenimahalle ve diğeri de Fatih Mahallesi’nde bulunan iki de kilise mevcuttur. Bunlardan Panayia kilisesi 1835 yılında özel bir törenle Panayia’nın orucunu üstlenmiştir ve adanın Metropolitan Katedralidir. Tüm resmi daireler ve alış-veriş mekânları ilçe merkezinde bulunmaktadır.

Eski Bademli, Gökçeada

Yeni Bademli’nin kurulmasından sonra Eski Bademli( Gliki ) olarak da anılan köy yüksek bir tepe üzerine kurulu. Adanın, en güzel manzarasına sahip köylerinden biri. Eski Bademli’nin Rumca adı Gliki. “Tatlı”, “Tatlı zamanı” anlamına geliyor. Bu güzel, dokusu bozulmayan köyün geçmiş zamanlara dayanan bir kahve kültürü var. Köyde yaşayan Rum – Türk herkes akşamları kahvede toplanıp sohbet muhabbet ederler. Siz de, her saat farklı güzellikte olan köy kahvesine mutlaka uğrayın ve adaya özgü ev yapımı içecek ve yiyeceklerin tadına bakmadan Eski Bademliden ayrılmayın deriz.

Dereköy, Gökçeada

Merkeze 15 km mesafede yer alan bu köye Uğurlu, Gizli Liman plajına giderken uğradık. Bu köy adanın en buruk köylerinden birisi, bugünlerde hayalet köy olarak anılıyor.

Eşelek, Gökçeada

2000 yılında yerleşime açılan Şirinköy, Bulgaristan’dan gelen Türkler için kurulmuş. 150 hane bulunan köyde kışın sadece 90 hane kalıyor.

Ayrıca, Şirinköy hayvancılığı organik usulde yapmak için Ufuk Tepe’sinin kendilerine mera olarak tahsis edilmesini sağlayıp, Organik Hayvancılık Belgesi almak için başvuruda bulunmuş, sertifikalı organik hayvancılığa geçiş projesini başlatmışlardır.

Kaleköy, Gökçeada

Kaleköy eski ismiyle Kastro, antik dönemden kalma bir yerleşim yeri. Bir tepe üzerine kurulu olan köy, kentsel sit alanı ilan edilmiş. Mimari projeler önce anıtlar kurulunun onayından geçiyor ve sadece taştan binalar yapılabiliyor. Köyde yaşayan hiç Rum kalmamış. Sadece 20-30 sene önce Doğu Anadolu’dan göçmüş aileler ve son yıllarda yerleşmiş şehirliler yaşıyor.

Kaleköy’de birçok otel, pansiyon ve kafe bulunuyor. Bu açıdan en zengin eski Rum köyü. Ayrıca köyün en uç noktasında muhteşem manzaralı bir bahçenin içinde adanın tek sabun atölyesi yer alıyor.

Gökçeada Kaleköy adanın deniz kenarında yerleşimi olan tek köyü olmakla beraber adanın en popüler ve canlı köylerinden birisi.

Şirinköy, Gökçeada

2000 yılında yerleşime açılan Şirinköy, Bulgaristan’dan gelen Türkler için kurulmuş. 150 hane bulunan köyde kışın sadece 90 hane kalıyor.

Ayrıca, Şirinköy hayvancılığı organik usulde yapmak için Ufuk Tepe’sinin kendilerine mera olarak tahsis edilmesini sağlayıp, Organik Hayvancılık Belgesi almak için başvuruda bulunmuş, sertifikalı organik hayvancılığa geçiş projesini başlatmışlardır.

Şahinkaya, Gökçeada

Adanın yerleşik ilk Türk köyüdür. 1960’lı yıllarda Trabzon ili Çaykara ilçesi Şahinkaya (Şur) köyünden, iskân suretiyle getirilen Karadenizli vatandaşlarımızın yaşadığı köydür. Merkeze uzaklığı 16 Km. dir. 1960’lı yılların en büyük köyü olan Dereköy’ün mahallesi olarak hemen yanında, yürüyüş mesafesindedir.

Bu köyün arazileri adanın güney kıyılarında yer alan ovalar. Laz Koyu ismini buradan alıyor.

Tepeköy, Gökçeada

Gökçeada merkeze 9 km mesafede yer alan bu köy isminden de anlaşılacağı üzere adanın tepe noktalarından birisinde yerleşime sahiptir

Genelde yüksek noktalara konumlanmış Rum Köylerinden en yüksekte olanı Tepeköy. Eski ismi Agridia olan köy, merkeze 11 km. uzaklıkta. AgridiaYunanca’da küçük tarlalar anlamına geliyor. Köy, volkanik Aya Dimitri tepesinin yamacına kurulmuş.

Tepeköy her sene 15 Ağustos’da gerçekleşen ünlü Meryem Ana Panayı’na ev sahipliği yapan köy. Son iki senedir 10 günlük süreye yayılan kutlamalarda Tepeköy dolup taşıyor.

Köyde, 1832 tarihli EvangelismosTeotoku Kilisesi ve eski Rum mezarlığı bulunuyor. Köyün yakınında Çınaraltı( İspilya) diye anılan bir piknik alanı mevcut. 625 senelik anıt niteliğindeki çınar ağacı ve memba suyu akan antik çeşmesi etrafında manzaraya karşı piknik yapabileceğiniz bir alan.

Uğurlu, Gökçeada

Muğla ile Burdur – Bucak bölgesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşan köylülerin 1984 yılında iskan edildiği Uğurlu köyü, Gökçeada merkeze 25 Km.uzaklıkta olup Ada’nın güney batısındaki en son köyüdür.

Serbest hayvancılığın yapıldığı köyde, iki tane organik hayvan çiftliği var. Burada Ada’nın 3 limanından biri bulunuyor ve daha çok balıkçılara hizmet veriyor.

Doğal güzellikleri, plajları ve koyları muhteşem. Kamu kurumlarının dinlenme tesisleri yanı sıra bir resort otelin varlığı köyün turizm potansiyelini anlatır gibi.

Yenibademli, Gökçeada

Kaleköy ile Eski Bademli köyünün arasındaki düzlüğe kurulan Yeni Bademli, Isparta, Samsun, Trabzon ve Giresun’dan getirilen aileler için 1984 yılında iskân edilen, Ada’nın en yoğun nüfusuna sahip köyüdür.

Ada’nın kuzeydoğusunun yoğun yerleşim bölgesindeki Yeni Bademli, bu bölgenin tam ortasındaki konumuyla, Ada ziyaretçilerinin konaklamada tercih ettiği, bu nedenle ev pansiyonculuğunun tavan yaptığı, tarım ve hayvancılığın kısmen yapıldığı bir köydür.

Zeytinliköy, Gökçeada
Ada’nın merkezine 3.5 km mesafede yer alan Zeytinliköy, Gökçeada Rum köylerinden birisidir. Adadaki Rum nüfusun daha fazla yaşadığı köylerden birisi burası.

Yorum bırakın

Alışveriş Sepeti